RESIDENTIAL

PLEASE SCROLL THROUGH OUR RECENT PROJECTS

CHEYNE WALK

LONDON, SW10

CHEYNE WALK

The works comprised the refurbishment of an existing five-storey property in Cheyne Walk, London from basement to third floor, construction of new basement and ground floor extensions to the rear and side of the property and new basement at the front. The work was divided into two phases:

Phase 1: construction of reinforced concrete basements including sheet steel and contiguous concrete piling and underpinning to existing party walls providing a gross internal floor area of 160m². The contract was completed in 38 weeks at a total cost of £1,200,000

 

Phase 2: refurbishment of the existing property (gross internal floor area of 241m²), and construction of ground floor extensions and fitting out new front, side and rear basements and ground floor extensions, including a basement swimming pool with a moving floor (total gross internal floor area of 318m²) to create a dual function and to maximise the useable floor space of the property and mechanical and electrical services including under-floor heating to all areas. The contract was completed in 38 weeks at a total cost of £2,050,000.

 

Groundworks were executed in stages to allow for archaeological investigations to be undertaken which added five weeks to the contract period. A sixteenth century baker's brick oven and an in-filled well were found some three metres down, together with a few artefacts which included a meerschaum pipe.

TOWER HAMLETS HOUSING ACTION TRUST

CHERRYWOOD CLOSE

BOW, LONDON E3

A £3million residential development comprising 34 No. two, three, four and five bedroom houses and 6 No. one bedroom flats in Bow, London E3.  The development was built on a narrow stretch of contaminated land bounded by existing residential properties and a railway embankment requiring a specially constructed wall to minimise sound transmission.

An enabling works contract was let in advance of the main contract to clear and decontaminate the site and provide the site infrastructure.

The design catered for tenants’ choice of partition layout, colours and finish of floors, walls, doors, kitchen worktops, doors and handles, built-in wardrobes, private external works and play equipment, seating and surfaces to communal areas.

The scheme received a Civic Trust Award in 1998 for a  valuable contribution to the quality and appearance of the environment.

CHANCE DE SILVA

VENUS HOUSE

LONDON, N5

Venus - named after the former garment manufacturer that used to stand on the site at the end of a row of 19th Century terraced houses.

Converted to a three-storey house by re-using the original bricks to form the party-wall, the rear wall at first floor level, and stepped on the gable walls to meet the curved line of the copper cladding, pre-fabricated in two panels and craned into position.  The staircase and balcony in galvanised steel and exposed brickwork recall the building’s former light industrial use.  The stair connects three levels in a full-height, top lit space, with the kitchen on the second level at the front, overlooking the street, and a single bedroom above.

The Japanese-influenced architecture, designed by Chance de Silva, featured in an article published in RIBA Journal in August 1998.

‚Äč

The contract was completed at a total cost of £102,000.